Napelemek Siklóson

A nagyszüleimnek Siklóson van hétvégi házuk. Amúgy Pécsett laknak, szóval viszonylag hamar Siklósra tudnak érni kocsival, amikor már unják a Pécsi levegőt. Mi is sokat voltunk ott kiskoromban, főleg nyáron. Volt olyan, hogy a fél nyarat a Mamáéknál töltöttük az öcsémmel, és akkor is sokat mentünk le a siklósi házba. Szeretem azt a környéket, sok szép emlék fűződik hozzá.

Ez a házikó amúgy már generációk óta a családunké, még a nagyszüleim nagyszülei építették jó régen. Azóta alig lett valami változtatva rajta. Persze ilyen minimális felújítások voltak, de ezek inkább csak elfedték az egyre gyakrabban jelentkező problémákat, mintsem megoldották volna.

Nagyika ugyan már régóta szeretné átalakíttatni a házat, Papi nem igazán volt vevő a dologra. Mama lelkesedése mondjuk abból is fakad, hogy teljesen rá van kattanva ezekre a lakberendezős, házfelújítós műsorokra. Én nem értem, hogy miért, mert személy szerint roppant unalmasnak találom őket, de Mami éjjel-nappal ezeket nézi.

Azonban most nemigen volt más lehetőségük. Két hete hatalmas vihar volt, Siklóson és környékén iszonyat pusztítást végzett. A szél rengeteg fát kicsavart a földből, többek között azt a nagy fűzt is, ami Mamiék kertjében volt, és ez a méretes fa egyenesen a házra dőlt, jelentős kárt téve a tetőben és az ablakokban.

Nem volt mese, ezt minél hamarabb rendbe kellett hozatni, mert hát így mégse maradhat.  Így hát nekiálltak megszervezni a felújítást, ám Maminak jött egy újabb ötlete. Mi lenne, ha a felújított tetőre rögtön szereltetnének napelemeket. Merthogy ezt látta valamelyik héten valamelyik műsorban, hogy valami ház tetejére raktak napelemeket, és hogy az mennyivel csökkentette a rezsit és hasonlók. Mi anyáékkal támogattuk az ötletet, de Nagyapa hallani se akart róla. Ahogy mondta: napelem az eszed tokja, az, Margit! Tehát nem lelkesedett az ötletért, őszintén szólva nem is nagyon tudta, hogy mi az.

No de mivel a család többi részének tetszett ez a napelemes dolog, ezért közös feladatunk lett meggyőzni Papit, mert hát az ő beleegyezése elengedhetetlen. Kitaláltam, hogy összegyűjtök minden lényeges információt ezzel kapcsolatban, és összefoglalom a Papának egy olvasmányos szövegben, így hátha közelebb kerül a dologhoz.

Mivel a 21. században élünk, és én már a digitális kor gyermeke vagyok, eszem ágában sem volt könyvtárba menni, hanem az egyszerűbb és gyorsabb utat választottam: az internetes keresést. Beírtam a Google-be, hogy napelem rendszer és az első oldal, amit kiadott ez a honlap volt. Itt aztán megdöbbentő részletességgel írnak az ilyen rendszerek működéséről és egyéb fontos dolgokról. Innen gyűjtöttem össze Papinak a dolgokat, amiket ide is leírok, mert nem csak fontosak, hanem érdekesek is.

Először is egy nagyon környezetbarát megoldásról van szó. A megújuló energiaforrások használata amúgy is erősen ajánlott, hiszen a természet elemeit használjuk az energia forrásaként (szél, víz, nap), ezzel nem szennyezzük a környezetet. Ezen kívül a napelemek segítenek csökkenteni a rezsi költségeit, ami Nagyiéknak sarkalatos szempont, mert a jelenlegi áramellátása a háznak egy vagyonba kerül.

Ezen felül a működését is szépen, érthetően elmagyarázza az oldal. Ezek a panelek a fény energiáját (foton energiát) alakítják át elektromos árammá. Az így termelt áram azonban egyenáram, az elektromos berendezéseink viszont váltóárammal működnek. Tehát kell egy szerkezet, ami átalakítja a termelt áramot váltóárammá, ezt a kütyüt pedig napelemes inverternek hívják. Elég izgalmas!

Ami a legjobb a napelemekben szerintem, hogy nem csak a nap fényét tudják hasznosítani, hanem a szórt fényt és a mesterséges fényt is. Tehát nem csak a napsütéses napokon hasznosíthatóak ezek a rendszerek. Persze ez valahol logikus is, hiszen senkinek nem érné meg ezeket használni, ha csak a napsütéses órákban működnének.

Továbbá, mint már említettem, rendkívül gazdaságos megoldás, de minden esetben egyedi az a szám, amennyi idő alatt térül meg a napelem rendszer, mert hát mindenhol mások a paraméterek.

Nagyjából ennyit írtam össze Papinak, és egy vasárnapi ebéd utáni szieszta alkalmával odaadtuk neki a listát. Elolvasta, kérette magát még egy kicsit, de végül belement a dologba. Nagyon boldogok voltunk.

A honlap, ahonnan ezeket az infókat szereztem amúgy nem egy ilyen közérdekű tájékoztató lap, hanem a Pentele Solar Kft. oldala, és egyből árajánlatot is lehet tőlük kérni, ha valakinek megtetszett ez a napelemes dolog olvasás közben. Miután Papó rábólintott, kértünk is innen árajánlatot, így el is kezdődött végre a folyamat. Nagyon büszke vagyok a nagyszüleimre, hogy bevállalták ezt a beruházást, egyel közelebb kerültek a környezettudatossághoz. Biztos vagyok benne, hogy nem fogják megbánni.