A mi kistérségünkben is elérhető a napelempályázat

A ablakcsere napelem szigetelés pályázat 2018 is nagy siker volt nálunk. A pályázati program idén is folytatódik, ezért érdemes élni vele.

A pályázaton az Európai Unió támogatását lehet elnyerni. Nyitott vállalkozásoknak, társasházaknak, de magánszemélyeknek is. Szinte mindenféle energetikai korszerűsítésre lehet pályázni, úgyhogy annak is érdemes belevágni, aki csak egy kis átalakítást szeretne.

A pályázat során a magánszemélyek maximum 10 millió forint visszatérítendő támogatást kaphatnak. Ezt a pénzt legfeljebb 20 év alatt lehet törleszteni. 10% önerőre van szükség, a legkisebb felvehető összeg pedig 500 ezer forint.

Az én véleményem szerint a pályázati összeget a legjobb napelem telepítésre költeni. Ma már nagyon modern megoldások léteznek. A háztartási napelemeket be lehet kötni a normál villamoshálózatba. Ilyenkor kapunk egy másik villanyórát. Ha a rendszerünk több áramot termel, mint amire a háztartásban szükség van, akkor az bekerül a villamoshálózatba és valaki felhasználhatja azt. Később az így termelt áram ára visszatérítésre kerül a szolgáltatótól.

Ennek a rendszernek az a nagy előnye, hogy a napenergia tiszta energia. A villamosáramot még mindig a nagyrészt szén erőművekben állítják elő, a maradék félhez atomenergiát hasznosítanak. A szén elégetése rengeteg szennyező anyagot küld a környezetbe, arról nem is beszélve, hogy ez nem számít megújuló energiaforrásnak. A készleteink végesek belőle.

Ha a napelemes megoldást választjuk, akár a fűtésünk is lehet teljesen elektromos, ezzel azt is megelőzzük, hogy a kéményünkből üvegház hatású gázok, por és korom jusson a levegőbe. Aki autózott már a kistérség útjain egy téli reggelen, az tudja, hogy milyen csúnya látvány, amikor a kémények és autók füstje megüli a környező völgyeket. Itt az ideje, hogy ennek véget vessük. Ha csak néhányan környezetbarátabb megoldást tudunk választani, az hosszú időre megoldja a problémákat.

Természetesen, aki nem tud milliókat áldozni a felújításra, az is talál lehetőséget. Ha napelemre nem is tudunk befektetni, megoldás lehet egy napkollektor, amellyel melegvizet termelhetünk a fürdéshez, mosogatáshoz. Ennyivel is kevesebb energiát fogyasztunk, télen ráadásul a ház fűtésrendszerét is támogathatjuk vele.

Apró, de fontos beruházás lehet az ablakok cseréje vagy a szigetelés felújítása is. Ezzel rengeteg energiát takaríthatunk meg. Ne az utcát fűtsük télen, hanem a lakásunkat! Már ezzel is nagyon sokat teszünk a környezetvédelemért és a takarékosságért.

Aki tartana a hitel felvételtől:

  • a támogatás kamatmentes, ezért nagyon kiszámítható, mennyit kell fizetni.
  • Mivel takarékos megoldásba fektetünk, az emelni fogja az ingatlanunk árát, ráadásul nem olyan nehéz kigazdálkodni a költségeket.
  • Ha szeretnénk később eladni a lakást, házat, akkor is jól jön, ha szépen fel van újítva.

A régi típusú lakástakarékokra állami támogatás is jár. Aki most vág bele a felújításba, az ezt még felhasználhatja, és a támogatás beleszámolódik az önerőbe. Így aztán még könnyebb a helyzet. Támogatásra támogatást, ugye…

Szerencsére a fenti linken elérhető cég azt is vállalja, hogy segít az adminisztrációban, így nem nekünk kell kigondolni, hogy mi lenne a használható megoldás – mindent elintéznek helyettünk, ha szeretnénk. Tényleg mindenki csak arra tudok biztatni, hogy próbálja meg – hiszen a ember semmit sem veszíthet vele. Mi viszont mindannyian nyerünk azon, ha egy egészségesebb, kiszámíthatóbb, biztonságosabb környezetben élhetünk.