A biztosítással egy kő esett le a szívünkről

Miután végre nem nyomja e gond a lelkemet, úgy éreztem muszáj írnom egy blogbejegyzést a mostanában történtekről. Szüleim lakásukat egy egész életen át csinosítgatták, szépítgették, törődtek vele, éveken át nem mentek nyaralni, illetve sehova sem utaztak el kikapcsolódni, hogy legyen egy lakásuk, amiben minden a helyén van, nem penészes a fal, nem repedt a csempe, sorolhatnám még… A lényeg, hogy mindenük ez a ház volt, mint pénzük, mint idejük is. Nem számoltak viszont avval, hogy bármi történhetne a lakásukkal, hiszen mindig odafigyeltek a részletekre is, a vezetékek újak voltak, mindig leellenőriztek mindent indulás előtt, tehát nem adtak okot a balesetre. Azonban gyakran úgy történik, hogy hiába nem adunk mi okot a balesetre, mások hibájából mi is részesülhetünk a kárban. Szüleim esete is ez volt, ugyanis a felettük lévő lakást árasztották el vízzel egy délelőttön, amikor mindenki a munkahelyén volt, és senki nem vette észre, hogy folyik a víz, ami végül elárasztotta a felső lakást, majd felülről lecsurgott lassan szüleim lakásába is, tönkre téve a falat, majd arról lefolyt a szőnyegre, azt is megkárosítva. A vezetékekbe is sikeresen belefolyt, persze azok is meghibásodtak, ám szüleim nagy szerencséje a szerencsétlenségben, hogy az nem szikrázott, és nem gyulladt ki a lakás, pedig aztán minden lehetősége meg volt rá. Ezen kívül sok helyre becsurgott a víz, dokumentumok mentek tönkre, szóval hihetetlen mennyi kár keletkezett.

Azonban a lakásra soha nem kötöttek szüleim biztosítást, hiszen mindig odafigyeltek a biztonságra, és nem is gondoltak arra, hogy netalán baj történne. Igen, csak sajnos most más hibájából történt a baj, azonban a kár őket is érintette, méghozzá igen nagy mértékben. Annyira el voltak keseredve szüleim, az összes megtakarított pénzük megint csak renoválásra ment, mint egy mókuskerékben. Ekkor határozták el, velünk együtt, hogy keresünk egy megfelelő lakásbiztosítást mindkettőnk számára. Nem ugyanazok a feltételeink voltak, így biztosak voltunk benne, hogy nem is ugyan annál a biztosítónál találjuk meg a tökéletes ajánlatot. Az első lépéseket szüleim rám bízták, ugyanis azt mondták, hogy én jobban értek az internet világához, tehát könnyebben megtalálom az ajánlatokat, mint ők az újságban kutatva. Mondjuk evvel egyeztem is, így szabad estémen felmentem az internetre és bepötyögtem a keresőbe a mágikus szavakat, mint a „legjobb lakásbiztosítás 2019”, valamint, hogy „lakásbiztosítás beázás”, ha már szegény szüleimnek adott volt a téma. Találtam egy ajánlatot, ami egész szimpatikusnak tűnt nekem, azonban nem voltam biztos, hogy szüleimnek megfelelne-e, és volt olyan ajánlat is, ami viszont jobban stimmelt szüleim kívánságaival, mint a miénkkel. Azonban ahogy görgettem lefelé a lapot, megpillantottam egy cég oldalát, amely avval foglalkozik, hogy több biztosító cég ajánlatát gyűjtik össze, így ezek között mindenki meg tudja találni a számára leginkább alkalmas ajánlatot, akármilyen specifikus is, vagy amennyi pénzt tud rászánni.

Másnap elmentem édesanyámékhoz és elújságoltam nekik a hírt, hogy milyen szimpatikus oldalt találtam, ahol szerintem mindketten megtalálhatjuk a számunkra megfelelő biztosítási ajánlatot. Mint kiderült a cég kizárólag magyar tulajdonú, és a megtermelt üzemi eredményt a tulajdonosok tudatosan Magyarországon fektetik be. Kétévtized alatt a cég egy irodából kiinduló mikrovállalkozásból, ma már egy erős, valamint stabil piaci szereplővé nőtte ki magát.

Ezért szüleimmel együtt úgy éreztük, hogy egy olyan megbízható cégről beszélhetünk, aminek érdemes bizalmat szavazni, ezért miután átlapozgattam a weboldalukat, úgy gondoltam, hogy érdemes lenne fel is hívni őket telefonon, mert mégis csak több információt szerezhetünk úgy, és azon kívül olyan válaszokra is fény derül, ami a weboldalon nem biztos, hogy szerepel.

Amikor a telefonba beleszóltam, egy kedves hangú hölgy köszönt vissza, bemutatkoztunk, majd elmondtam az esetünket, majd a szüleim esetét is, ő pedig türelmesen megvárta a sok mesémet, majd a kérdéseimre is hozzáértően választ adott. Teljesen meg voltam elégedve a szolgáltatásaikkal, nem gondoltam, hogy ilyen profin kezelik a dolgokat. Mondtam neki, hogy személyesen is befáradnánk és hogy nem Budapesten élünk, ő pedig felsorolta a lehetőségeinket a környéken. Mint kiderült igazán jó a lefedettségük, így tőlünk nem messze is van irodájuk, ahol szívesen látnak minket.

Megbeszéltem tehát szüleimmel, hogy egy nap amikor mindannyiunknak megfelel, kocsiba ülünk, felkeressük őket, kiválasztjuk a megfelelő szerződést mindkettőnknek és azon nyomban meg is kötjük azt, hogy mihamarabb biztonságba tudhassuk a lakásainkat.

Az egyeztetés megtörtént és pár napon belül fel is kerestük a közeli irodát. Várakozás nélkül fogadtak minket, elmeséltük a történetünket, majd külön-külön elmondtuk, hogy mit tartunk fontosnak, mi elmaradhatatlan a biztosítás feltételeiből és mi az elhanyagolhatóbb, valamint, hogy mennyi pénzt tudunk mindebbe fektetni. Először a szüleim ajánlatára kerestünk rá. Kiemelték, hogy lakásbiztosítás beázásra szerepeljen a szerződésben, mert ők ezt a borzalmat nem szeretnék, átélni megint, és lényegében ez vezette őket el magához a biztosítás megkötéséhez. A keretük ugyan nem volt olyan nagy, főként a most nemrég lebonyolított renoválások után, mégis sikerült egy nagyon jó ajánlatot találniuk, ami leginkább lefedi vágyaikat és még éppen belefér a keretükbe is. Mi valamennyivel nagyobb kerettel rendelkeztünk, azonban sokkal több feltételnek kellett hogy megfeleljen az ajánlat. Több időbe telt, de a munkatársuk készséges segítségével, a mi ajánlatunk is megszületett, már csak a szerződést kellett aláírni. Amikor megtörtént minden jót kívántak, és egyaránt kívántuk, hogy ne kelljen igénybe venni a biztosításukat.

Mikor elintéztük a biztosítást mindenkit meghívtam egy kávére, a sikeres napunk letudtával, és látszott mindannyiunkon, hogy egy nagy kő esett le a szívünkről, ugyanis, ha bármi baj történne, nem leszünk teljes mértékbe magunkra utalva, és a károk sem visznek azon nyomba csődbe, hanem marad egy támaszunk, minden esetre.

Ezen lakásbiztosítással átgondoltam, hogy talán nem csak azt, hanem akár egyéb biztosításokat is köthetnénk. Például ott van az autónk, ami ugyan nagyon jó állapotban van, de ugyanúgy, mint a lakásnál, egy baleset során ripityára törhet és akkor ott fogunk állni, jármű nélkül, ami a munkahelyre való eljutáshoz létfontosságú, így anélkül nem is tudunk mit kezdeni. Ezen kívül a nyugdíjbiztosítás ötlete is felmerült bennünk, ugyanis lehet, hogy pesszimista vagyok, de ki tudja, hogy lesz-e egyáltalán nyugdíjunk, és ha lesz is, ki tudja mennyi. Semmiképpen sem ártana időben félretenni a rosszabb időkre, főleg addig, ameddig van még miből. Így párommal elhatároztuk, hogy a lakásbiztosítás mellett, még ezt a két problémánkat is orvosoljuk, és ismét felkerestük a már jól ismert céget, aki most is segített megtalálni számunkra a legjobb ajánlatot. Most már úgy érezzük mindent megtettünk a biztonságos jövőnk érdekében, és lelkünk ezzel megnyugodott.