Egy időre felmegyek Pestre, és akkor már megszerzem a motoros jogsit is

Szeretem Siklóst, és nem is akarnék hosszú távon máshol élni. Az ember egy idő után már megszokja a szokásos környezetét, és nehezen is vált, ez akkor is Így lehet, ha valaki még fiatal. Bár sok fiatal költözik ki nagyobb városokba, főleg persze a fővárosba, de komolyabban én még sosem gondolkodtam azon, hogy áttelepüljek máshová. Szerintem, aki akar, az tud találni lehetőségeket vidéken is, csak szorgalmasnak kell lenni.

De úgy esett, hogy egy pár hónapra mégis felmegyek Pestre, egyrészt, mert a húgomnak is lesz az esküvője, és segítenem kell nekik pár dologban, másrészt meg felkínáltak nekem ott egy idénymunkát, és mivel most éppen ráérek, nem akartam elutasítani. Nem nagydolog lett volna kibérelni erre az időre egy lakást, de egy haverom Pesten lakik, és azt mondta, neki van egy plusz szobája, addig lehetek ott. Így nem kell a lakhatásra sem költenem, de azért a rezsibe beszállok.

A lényeg az, hogy arra gondoltam, hogy ha úgyis Pesten leszek, akkor megszerzem a motoros jogsit. De nem mindegy, hogy azt az ember milyen iskolába szerzi meg, így rá is kérdeztem a dologra a haveromnál, és a ő a motorosjogositvany.com oldalt javasolta, ő is ott szerezte meg az övét.  A2 motor jogosítvány – az utolsó lépcsőfok a korlátlan motorjogosítvány előtt.

Ebben az iskolában 4 kategóriában is lehet jogosítványt szerezni: AM kategória például moped, vagy robogó vezetésére használható, és maximum 50 köbcentis járművekre érvényes. Az A1 kategória a kismotorok csoportja, és ez a jogsi a 125 köbcentiméteres hengerűrtartalomig használható. Az A2 kategória pedig motorkerékpárokra jó 35kW-os teljesítményig (ez kb. 48 lóerőt jelent), és míg az előzőeket 18 éves kor előtt meg lehet szerezni, ez csak 18 éves kortól megszerezhető. Az A kategória a korlátlan, nagy motoros jogosítvány, az előbbiekkel szemben ez csak 24 év felett lehet letenni.

De persze nem elég az, hogy ha valaki megcsinálja a szükséges óraszámot, gyakorolni is kell utána. Ez a motoros iskola ebben is segít. Valamint ad kuponokat, amit fel lehet használni motoros kiegészítők vásárlásánál. Lehet, hogy rossz lesz, hogy kis időre el kell hagynom siklóst, de legalább így hasznosan töltöm az időm Pesten.