Így tettünk szert dual klíma berendezésre a siklósi nyaralásunk alkalmával

1. A naplóírástól az utazóblogig

Nagyjából tízéves korom óta írok naplót. Emlékszem, hogy az egyik barátnőmmel épp fülig szerelmesek voltunk egy-egy osztálytársunkba, és tanítás után felszöktünk az egyik emeleti terem előtti padra, hogy egy A/4-es füzetbe leírjuk a rózsaszín ködös élményeinket. Onnantól kezdve napi rutinommá vált az események lejegyzése. Így kezdődött az utazásom a naplóírás világában.

Azóta eltelt több mint tíz év és én is lépést tartok a technika fejlődésével, a papíralapú napló vezetése mellett most már utazóblogot is írok. Pár éve, az egyik barátom videóblogos ötletének nyomán jött az ihletés, hogy miért is ne osszam meg a virtuális publikummal az utazási kalandjaimat.

2. Siklósi kirándulás

Az első blogbejegyzésem az esztergomi kirándulásunkról szólt, amikor is meglátogattuk a kellemes hangulatú belvárost, a gigantikus bazilikát és még a szlovák határt is átléptük a hídon. A legutóbbi bejegyzésem pedig egy családi kirándulásról számol be, aminek alkalmával Siklóson jártunk és több mindent tanultunk, mint amire számítottunk. Így ismertük meg például a fantasztikus Rcool dual klíma világát, ami számunkra teljesen váratlanul lett az életünk hasznos része.

Autóval mentünk Siklósra, így nem volt probléma, hogy a külvárosban foglaltunk szállást egy csöndes, nyugodt kis utcában, mivel bárhova könnyedén eljutottunk. Gondosan megterveztük a kirándulást, hogy mikor melyik nevezetességet nézzük meg, persze a pihenést is beütemezve. A listán szerepelt első sorban a híres siklósi vár, benne a múzeummal, ezen kívül a borvidéken nagyokat sétáltunk a szép tájakat mustrálva, valamint a városban megcsodáltunk pár templomot és Malkocs bég dzsámiját is. Persze a gyógyfürdőt sem hagytuk ki. Ezenkívül amikor elfáradtunk a sok talpalástól, meglátogattuk az ajánlott éttermeket és kávézókat.

3. A szállás és a meglepetés

Az apartmanunk, mint már említettem, egy csinos kis utcában helyezkedett el, egy nagyon kedves néni tulajdonában. Ő a férjével a földszinten lakott, a felső két emeletet pedig kiadták turisták számára. Nyár közepe volt, így számolnunk kellett a hőséggel. Nagy örömünkre azonban a szobákban volt elhelyezve légkondi. A háziasszony elmagyarázta, hogy hogy működnek ezek a berendezések, és biztosított, hogy nyugodtan használjuk, amennyit csak szükséges, mert ő is nehezen viseli a kánikulát.

Nagyon jól jött a klímaberendezés, ugyanis míg kint tombolt a nyári hőség, a szobánkban kellemes hőmérséklet uralkodott. Egyik este energiatakarékos üzemmódba akartam helyezni a klímát, ehelyett lévén nem túl közeli barátja a technológiának, valamit sikerült úgy elállítanom rajta, hogy hirtelen hűtés helyett meleg levegőt kezdett fújni. Mondanom sem kell, hogy köpni-nyelni nem tudtam a meglepetéstől. Mivel már elég késő volt, a házigazdák lefeküdtek, így inkább kikapcsoltam a klímát, mielőtt valami kárt teszek benne. Elhatároztam, hogy kibírom ezt az éjszakát hűtés nélkül, és majd csak reggel kérdezem meg, hogy mégis hogy sikerült fűtőberendezéssé változtatnom a klímát.

4. A fűtésre is használható klíma

Másnap reggel tehát egy kicsit félve ugyan, hogy elrontottam a készüléket és vagyonokat kell majd fizetnünk a szerelésért, de lementem a nénihez elújságolni a klímával történteket. A hölgy jót mosolygott az ijedtségemen, majd megnyugtatott, hogy ez igazából egy fűtésre optimalizált Rcool dual split klíma, tehát a világon semmit nem rontottam el, csak sikerült megtalálnom a fűtési funkciót.

Nagyon meglepődtem, hogy létezik ilyen, ugyanis még sosem hallottam róla. Ugyanakkor meg is könnyebbültem, hogy nem tettem kárt a készülékben. Kérésemre a hölgy megmutatta, honnan rendelte a klímaszettet. A cég honlapján részletes leírás olvasható ezekről a termékekről.

A szett, amit a háziasszony rendelt, tartalmaz egy úgynevezett Display 9 és egy Display 18 beltéri készüléket, valamint egy Display Multi 2 kültéri berendezést. A Display 9 2,5 kW-os, a Display 18, és a Multi 2 pedig 7 kW-os teljesítményű. A beépített Wi-Fi modul segítségével egy okostelefonnal vagy tablettel is lehetséges a készülékek vezérlése. Ugyanakkor a termékekhez tartozik egy távirányító is, ami azért nagyon hasznos, mert ha magunk mellett tartjuk a lakásban, a távirányítóba szerelt hőérzékelő segítségével a készülék érzékeli a minket körülvevő hőmérsékletet és ennek megfelelően állítja be magát.

A légterelő lamellák vízszintesen és függőlegesen is mozognak, ezáltal a fűtött vagy épp hűtött levegő a helyiség minden zegébe-zugába maradéktalanul eljut. Turbo hűtés üzemmód is elérhető, amivel a lehető legrövidebb, nyúlfarknyi idő alatt lehűthető a helyiség. Öndiagnosztikára is képes a készülék, ami annyit tesz, hogy bekapcsoláskor ellenőrzi, hogy minden funkciója megfelelően működik-e. Hiba esetén megjelenít egy hibaüzenetet a LED-kijelzőn.

A beépített szűrő is rendkívül előnyös, mivel általa a levegő sokkal tisztább és páramentes lesz, így elkerülhető a penészedés és a baktériumok megtelepedése. A beépített porszűrők könnyedén moshatóak, és az active carbon filter megfogja a károk molekulákat, így megszünteti a kellemetlen szagokat a helyiségben. Mindez természetesen a közérzetünkre is kedvező hatással van.

Ez a dual klíma időzítésre is képes, azaz előre be lehet állítani, hogy mikor kapcsoljon ki vagy be. Ha áramszünet lépne fel, az áram visszatérte után a legutóbbi beállításoknak megfelelően indul újra magától a készülék.

5. A szüleimet is meggyőzte

Ez a rengeteg előnyös tulajdonság és a készülék vitathatatlan modern intelligenciája igencsak felkeltette az érdeklődésemet. Meg is mutattam a szüleimnek is és felolvastam a paramétereit. Ők is nagyon érdekesnek találták. Mivel már egy ideje fontolóra vették az otthoni fűtőberendezés modernizálását, egyből elkezdtek diskurálni, hogy mi lenne, ha mi is beszereznénk egy ilyen dual klíma szettet otthonra. Így két legyet ütnénk egy csapásra a készülékek fűtő és hűtő funkciójával.

Megköszöntük a háziasszonynak, hogy ilyen jó tippel látott el minket a kellemes szállás mellett. Miután összepakoltuk a csomagjainkat és elköszöntünk, még felkerekedtünk egy utolsó belvárosi sétára és fagyizásra, hogy így búcsúzzunk Siklóstól. Mindannyiunk nagyon jól érezte magát a nyaralás alatt.

Hazaérve az első dolgunk volt utánanézni az emlegetett klímáknak. A webshopban gyorsan meg is találtuk a szükséges készülékeket és nem haboztunk sokat, hogy megrendeljük. A szett díja magába foglalja a három készülék árát, a kiszállítás és a telepítés költségét, valamint a végfelhasználói tanúsítványt is.

Megrendeltük a készüléket és másnap telefonált egy szakember a cégtől, hogy egyeztessünk a beüzemelés és a szállítás időpontjáról. Amikor megérkezett a szett, már aznap fel is avattuk a hűtési funkciót. Nagyon elégedettek voltunk vele. A készülékek ráadásul nagyon jól is mutattak a lakásban. Rövid időn belül éreztük a levegőtisztító hatásait. Ezenfelül a készülék magát is nagyon jól tisztítja, mivel kikapcsolás után felfűti és kiszárítja az elpárologtatót, ezzel megakadályozza a gombák letelepedését. Eltávolítja a port és a vizet a kondenzátor lamelláiról is, így a baktériumok sem tudnak elterjedni és bebüdösödni.

Így történt tehát, hogy a Siklóson tett kirándulásunk alkalmával egy új hűtő-fűtő berendezésre is sikerült szert tennünk, amivel az egész család nagyon elégedett.