A laptopomon írom az utazóblogomat a kalandjainkról

Sosem voltam az a típus, aki életének minden apró mozzanatát közzéteszi a világhálón. Vannak közösségi felhasználóim, de azokra csak ritkán posztolok, amikor tényleg valami nagyobb, érdemleges dolog történik, amire a távolabbi ismerőseim is kíváncsiak lehetnek. Többnyire mások történeteit, képeit, videóit nézegetem, az érdekes posztok alatt elolvasgatom a vitatkozó kommentelőket, de én magam nagyon ritkán szólok hozzá bármihez is, inkább csendes megfigyelő vagyok. Tavaly nyáron az egyik barátom kitalálta, hogy videóblogokat fog csinálni minden egyes utazásáról. Ezeket többnyire velem közösen akarta szervezni, én pedig teljes lelkesedéssel benne is voltam a dologban. Mostanában elég keveset utaztam, úgyhogy épp itt az ideje, hogy a nyakunkba vegyük az országunkat és a szomszédos országokat. A barátom videózni fogja az eseményeket, én pedig elhatároztam, hogy blogot írok belőlük.

Vittem egy kis jegyzetfüzetet, amibe leírtam az élményeimet, tapasztalataimat a helyszín hangulatáról, a helyiekről és a turistákról, a látványosságokról, nevezetességekről és magáról az utazásról. A laptopomat nem vittem magammal, mert túl nehéz és túl nagy érték ahhoz, hogy utaztassam. Nagyon jól sikerültek a kirándulásaink, a kedvenc helyszíneim Esztergom és az ausztriai Hallstatt voltak. Mindkét hely a maga módján gyönyörű és lélegzetelállító. Minden utazásunk után, amint hazaértünk, leültem a laptopomhoz, hogy még frissen tudjam bepötyögni a blogomba az élményeinket. Na, ez volt az a kontent, amit rendszeresen megosztottam a közösségi oldalakon, mert úgy gondoltam, elég érdekesen írok és kedvet adhatnak a bejegyzéseim az olvasóknak az utazáshoz.

Már nagyon régi a laptopom, a 17. szülinapomra kaptam. Azóta egyszer vittem el szervizbe, mert furcsa, kattogó hangokat adott ki. Akkor megmondták, hogy valószínűleg túlmelegszik és a ventilátor magas fokozatra kapcsolt, ezért kattog. Kitisztították és valóban, az után semmi baja nem volt. Ennek már viszont 4 éve és észrevettem, hogy ha több órát használom a laptopot, tűzforró lesz, lelassul és a kattogó hangok is kezdenek visszatérni. Kicsit megijedtem, hogy mi van, ha ez azt jelzi, hogy a gépem az utolsókat rúgja. A barátom újratelepítette az operációs rendszert, amitől egy ideig tényleg gyorsabb lett a gép, de ez nem tartott sokáig, a régi “tünetek” ismét visszatértek. Felkerestem egy szervizt, mégpedig a PCmentor számítógép és laptop szerviz volt, akire esett a választásom, mert a barátom is oda vitte múltkor a laptopját. Neki az alaplap hibásodott meg és már-már úgy volt, hogy nem lehet megmenteni a gépét, de a szervizben fáradságos munka során mégis meg tudták javítani.

Ránéztem a honlapjukra, és a szolgáltatások között megtaláltam a laptop javítást, azon belül a forrósodás problémáját. Ez alatt van a laptop tisztítás menüpont, ahol szinte minden bajt leírnak, amit a gépemen észleltem az utóbbi időben. A gyors felmelegedést, a hangos ventilátort és a teljesítmény romlását is felsorolják mint a por okozta gondokat. Bevittem a laptopomat az egyik üzletükbe. Azt mondták, hogy ha sürgős a tisztítás, meg tudják oldani 3 órán belül, de nekem nem szükséges a laptop a mindennapi életemhez, úgyhogy tudom pár napra nélkülözni. Így hát a normál laptop tisztítást választottam, ami a PCmentor számítógép és laptop szerviznél 1-3 munkanapon belül lesz kész és 12500 Ft-ba kerül.

Beavatott engem a szervizes, hogy a tisztítás során ellenőrzik egy programmal az alkatrészek hőmérsékletét. Ezután szétszerelik a laptopot, majd kitakarítják a hűtési rendszert. Ez alatt ellenőrzik a ventilátor működését, és ha szükséges, kicserélik azt. A hővezető pasztát is kicserélik, ami az évek során kiszárad, ezért újat kell felkenni időről időre. Összeszerelik a laptopot és újból ellenőrzik az alkatrészek hőmérsékletét. Ha mindent rendben találnak, akkor végezetül a külső felületeket is megtisztítják. A PCmentor számítógép és laptop szerviznek köszönhetően két nap múlva egy ragyogó laptopot kaptam vissza, szinte rá sem ismertem.