Siklós és környéke
Kistérség | Kistérségi Társulás

Keresés


Főoldal Oldaltérkép Kapcsolat

Kisdér


Kisdér Község Önkormányzata

7814 Kisdér, Petőfi u. 52.
Polgármester:
Dr. Ács Imre
Jegyző:
Dr. Hederics István
A település a Baksai Körjegyzőséghez tartozik.

Rang: község
Lakosság: 121
Terület: 4,37 km²
Irányítószám: 7814
Körzethívószám: 72

A megyeszékhelytől 25 kilométernyi távolságra található az apró település. Megközelítése a Pécset Siklóssal összekötő főközlekedési útvonalról letérve a legegyszerűbb. Az átmenő forgalom szempontjából kedvező fekvésű faluban viszonylag jó sűrűséggel közlekedik autóbusz.

A hiteles kiadványokban fennmaradt első írásos emlékei 1314-ből valók, majd másfél évtized múlva már possesio – vagyis nagyobb faluként tartják számon. Nevét ekkor Kwzdyrnek írták, és a pécsi káptalan birtoka volt. A török megszállás idején részbirtokai voltak itt a Pestényi, az Őri-Dachol családnak, 1550 után Bika Imre szigeti hadnagy és a kisasszonyfai Istvánffyak voltak érdekelve, majd az utóbbiakkal kötött házasság révén a Draskovich grófok uralták a környéket. A török defterdárok 20 családtól szedtek adót a Küzder településen, melyek közül tizenegynek a leszármazottai (15 családban 25 fő) a mai napig a faluban élnek. A török kiűzése után ismét a pécsi káptalané, majd a Pécsi Papnöveldéé lett. 1725-ben készült pecsétjén fektetett ekevas (vagy domb) felett három búzakalász látható.

 

A falu útjai kivétel nélkül portalanítottak. Az óvodásokat és az iskolásokat a szomszédos, mindössze 4 kilométerre fekvő Baksa intézményeiben foglalkoztatják.

 

A kápolna mellett egy közel másfélszáz fő befogadására, ünnepi rendezvények tartására is alkalmas kultúrház teremt lehetőséget a helybéliek közösségi együttlétéhez. A faluházban kapott helyet a község könyvtára, de klub is működik.

 

Az egyutcás településnek a sok örökzöldön kívül a faluház és a harangláb kölcsönöz sajátos külsőt. Kisdér temetőjében a tölgyfák (Erzsébet csoport) védettek.